8 portioner på en buffé
Förberedelse: Päronen kan göras två veckor i förväg och förvaras i kylskåpet och mandelmjölken håller i några dagar
Lingonpäron
225 g frysta lingon
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 citron, saften
6 päron
Egen mandelmjölk
2 dl mandlar
8 dl vatten
½ tsk vaniljpulver
några droppar bittermandelarom
Lingonpäron
1. Koka upp lingon, strösocker, vatten och citronsaft i en kastrull. Låt sjuda i fem minuter.
2. Skala päronen och lägg ner i lingonkoket. Låt sjuda tills de är mjuka, ca 20 minuter.
3. Häll över päronen och lingonlagen i en glasburk. Låt svalna helt i kylskåpet.
4. Servera tillsammans med egen mandelmjölk.
Egen mandelmjölk
1. Blötlägg mandlarna i minst åtta timmar, helst över natten.
2. Häll ner mandlarna i en blender tillsammans med 8 dl vatten. Mixa så fint det går.
3. Sila mandelmjölken genom en nötmjölkspåse eller annan finmaskig sil.
4. Smaksätt mjölken med vaniljpulver och bittermandelarom.