Annons
Cape Ad

Libanesisk spenatgryta – Sabenegh

Denna libanesiska spenatgryta innehåller vanligtvis färs, men här har jag ersatt den med linser istället. Spenaten kan du helt eller delvis också ersätta med nässlor och har du tillgång till ramslök kan du gärna grovhacka ett knippe och ha i.

Recept och foto: Karoline Jönsson

Libanesisk spenatgryta – Sabenegh

4 portioner

3 dl bruna eller gröna linser
1 stor gul lök, finhackad
800 g spenat, fryst går bra
ca 7 dl vatten
3 msk japansk sojasås
2 grönsaksbuljongtärningar
4 vitlöksklyftor, rivna
1 1⁄2 dl solroskärnor
3 msk citronsaft eller efter smak
1⁄2 dl finhackad koriander eller persilja salt
svartpeppar

Servering
kokt basmatiris

1. Finhacka löken och fräs den gyllene i olja i en gryta eller traktörpanna.
2. Tillsätt spenat och fräs i någon minut och tillsätt sedan linser, vatten, soja, buljongtärningar och riv i vitlöken. Koka upp och sjud sedan 20–30 minuter.
3. Rosta under tiden solroskärnor i en torr stekpanna.
4. Smaka av grytan med citronsaft, salt, peppar
och finhackad koriander. Vänd också ner de rostade solroskärnorna och rör om. Servera med kokt ris.