Len rotselleridipp med misofräst svamp

En riktig umamibomb till sidorätt, som dessutom funkar lika bra som huvudrätt om vi döper om ”rotselleridipp” till ”rotsellerimos” och slänger dit ett par vegobiffar och kanske lite sallad.

Recept: Agnes Gällhagen

Len rotselleridipp
1 rotsellerihuvud
1,5 liter vatten
salt
0,5-1 citron, saften
1 dl crème fraîche, t ex Oatly iMat Fraiche
1 msk äppelcidervinäger
örtsalt
svartpeppar
ev. en skvätt vatten

Misofräst svamp
200 g skogschampinjoner
olja att steka i
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tamarisoja
1 msk risvinäger
1 tsk agavesirap
1 tsk brun misopasta
salt
svartpeppar

Till servering
1-2 msk olivolja
några kvistar färsk timjan
misofräst svamp
surdegsbröd

Len rotselleridipp
1. Skär bort skalet från rotsellerin med kniv. Tärna rotsellerin i ca 3 cm stora bitar. Lägg i en stor kastrull med vatten och lite salt och koka upp. Låt puttra i ca 10-15 minuter eller tills bitarna är helt mjuka.
2. Slå bort vattnet men låt rotselleribitarna ligga kvar i kastrullen. Ha i resterande ingredienser för dippen
och mixa slätt med stavmixer.
Smaka av med örtsalt, peppar och citronsaft.
Om dippen känns för tjock så kan du ha i en skvätt vatten. För över till en trevlig skål och ställ åt sidan.

Misofräst svamp
1. Rensa och dela svampen i kvartar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs svampen i 3-4 minuter eller tills den börjar få färg.
2. Ha i den finhackade vitlöken och ev. mer olja om det börjar bli torrt och stek i någon minut till.
3. Rör under tiden ihop tamarisoja, risvinäger, agavesirap och misopasta i en kopp.
Sänk värmen till lägsta och häll 2/3 av misoblandningen över svampen. Låt fräsa på låg värme i ytterligare någon minut under omrörning, men pass på så att sojan inte bränner. Smaka av med salt och peppar.
4. Fördela den varma svampen över rotselleridippen och häll resterade misoblandning över. Ringla lite olivolja över och garnera med färsk timjan. Servera med surdegsbröd. Klart!