Legendariska wienerbröd – nu veganska!

Alla vet att de mest legendariska wienerbröden i Skåne finns på Fritidsbaren i Ystad. Nu finns det en helt vegansk variant inne på Beyond Us i Malmö!

Jag fnittrade som ett barn när jag läste nyheten att de minst sagt legendariska wienerbröden från Fritidsbaren nu fanns som helt veganska. Folk har vallfärdat till Ystad i alla tider för att njuta av de magiska wienerbröden och de veganska smakar… exakt likadant.

Originalreceptet är nämligen runt hundra år gammalt och har gått i arv från generation till generation… och nu är det Nannalovisa som har tagit det ett steg längre. Nannalovisa är dessertkock och cafémanager på Beyond Us (Södra Vallgatan 5) i Malmö och varje torsdag erbjuder de veganska wienerbröd.

Vad är det som gör dem så goda?
– De är mer som en blandning av wienerbröd och bulle. De är frasiga, krispiga och smöriga på samma gång. Sen är det mycket kärlek i ett så gammalt recept och allt kavlas för hand. De har inte heller någon fyllning utan är enbart toppade med glasyr.

Och ja, jag fick smaka och de är verkligen helt magiska. Fluffiga, lätta och otroligt smöriga. Jag vet att det låter klyschigt, men de smälter faktiskt i munnen. Det är också helt underbart hur något så enkelt, utan vare sig vaniljkräm eller mandelmassa, kan bli så bombastiskt fantastiskt.

Vad dricker du helst till?
– En kall öl!” skrattar Nannalovisa. ”Det är faktiskt en bra kombo. Min familj har en egen öl, så det är flera som dricker den till wienerbröden på Fritidsbaren och det passar bättre än man tror just eftersom wienerbrödet inte är för sött.