Det här är en tofurätt framtagen av Yotam Ottolenghi och innehåller bland annat 8 chili, 12 vitlöksklyftor och 5 msk svartpeppar. Helt galet... gott!

9 sep 2020

Det här är ett av recepten som fick mig att älska tofu. Det är lätt att bli skrämd för att man tror att det ska bli för hett, men det blir bara en väldigt smakrik rätt som du kommer vilja laga om och om igen. Tricket är att du steker på allt så att hettan dämpas och blir mildare.

I receptet står det att det här är för 4 personer, men det mättar lätt 6.

800 g fast tofu, tärnad
ca 1 dl majsmjöl att panera i
rapsolja att steka i
150 g smör, t ex mjölkfritt
12 schalottenlökar, 350 g, tunt skivade
8 röda chili, tunt skivade
12 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk hackad ingefära
0,5 dal ketjap manis
0,5 dl ljus sojasås
4 tsk mörk sojasås
2 msk strösocker
5 msk svartpeppar, mortlad
16 små salladslökar, tunt strimlade

Till servering
kokt ris

1. Häll ner tofun i en skål och strö över majsmjölet. Blanda väl så att tofun täcks.
2. Hetta upp ett 0,5 cm lager olja i en stekpanna. Stek tofun i omgångar så att den blir gyllene. Låt rinna av på lite hushållspapper så länge.
3. Torka ur stekpannan och smält sedan smöret i den. Rör er schalottenlök, chili, vitlök och ingefära. Låt fräsa på tills allt har mjuknat ordentligt.
4. Häll nu ner ketjap manis, sojasås, strösocker och svartpeppar. Värm på i 1-2 minuter.
5. Vänd ner salladslök och tofun. Blanda väl.
6. Servera med ris.

Relaterade artiklar