Annons
Cape Ad

Legendarisk hummus från Reggev

Att göra hummus från grunden är något helt annat än färdigköpt. Det här receptet är magiskt för att inte säga legendariskt!

Vi skrek rakt ut när vi såg att gänget bakom favorithummusstället Reggev hummus hade släppt en bok. En fantastisk djupdykning i hur du gör den lenaste hummusen och de godaste toppingarna och tillbehören. Vi tog ett snack med Malin och Nimrod om hur de blivit smått legendariska tack vare sin älskade hummus.

Recept: Malin och Nimrod Regev Foto: Christian Gustavsson

Hummus

Malin och Nimrod Regev har släppt den fantastiska boken Hummus (Natur & Kultur). Ett måste för hummus- älskaren med grundrecept, toppingar, såser, röror, sallader och sötsaker. Lägg där till hummushistoria, personliga berättelser, tips och fantastiska bilder.

Besök Reggev hummus

Glöm inte att besöka Reggev och smaka på deras magiska hummus. De har ett ställe på Ringvägen 145 i Stockholm och ett på Döbelnsgatan 51.
Följ dem på Instagram @reggevhummus och kolla in hemsidan reggevhummus.se.

Koka kikärtor

1. Skölj och blötlägg kikärtorna minst 12 timmar.
2. Tillsätt 5 g (ca 3⁄4 tsk) bikarbonat till vattnet för varje kilo ärtor. Koka kikärtorna i samma vatten som de blötlagts i och tillsätt ytterligare vatten om det behövs. Koka ärtorna i en stor kastrull i 2–4 timmar, beroende på kikärtornas storlek och kvalitet, tills kikärtorna är mjuka.
3. Häll av dem och spara en del av kokvattnet.

Hummus

6–7 dl

500 g kokta kikärtor
0,5–1 vitlöksklyfta
0,5 dl pressad citronsaft
0,5 msk salt
0,5 tsk mald spiskummin
1–4 dl kokspad från kikärtorna alt. vatten
190 g tahini


1. Lägg kikärtor, vitlök, citronsaft, salt och spiskummin i mixern. Mixa på hög hastighet tills kikärtorna börjar förlora sin form.
2. Tillsätt sen kokspad/vatten. Börja med 1 dl och se hur kikärtorna blandar sig, hur följsamma de blir. Mixa sen minst 2 minuter med eventuellt resterande kokspad/vatten tills blandningen är slät och fast, utan att vara kompakt. När du är nöjd med texturen tillsätter du tahini, den gör hummusen fastare. Mixa på låg hastighet 1 minut.
3. Smaka av hummusen. Är du nöjd med smaken? Kolla en sista gång att du har fått rätt fasthet i hummusen. Målet är att den ska vara tillräckligt lös för att falla ur mixern, men fast nog att en klick hummus ska kunna behålla formen på tallriken utan att rinna ut.

Vagabondhummus med tahini

1 portion

Detta är en av de stora klassikerna i Mellanöstern och en grundläggande rätt som alltid finns tillgänglig. Vagabond består av hummus med spiskummin, pressad citron och tahini som därefter toppas med persilja och olivolja. För att denna så enkla rätt ska få den framgång och självklara plats som den har fått i Israel krävs det att varje del väljs med omsorg.

ca 2 dl hummus

Tahinisås (4-5 dl)
1 ¾ dl tahinipasta från burk
ca 3 dl kallt vatten
¾ dl pressad citronsaft
1 tsk salt
olivolja

Servering
1 msk tahinisås
2 msk pressad citronsaft
bladpersilja, finskuren
mald spiskummin
olivolja

Tahinisås
1. Blanda vatten, citronsaft och salt i en skål. Tillsätt tahinipasta och blanda ordentligt tills du får en jämn och sammetslen textur på såsen. Känns den för fast tillsätter du ytterligare lite vatten.
2. Lägg upp i en skål och garnera med olivolja.

Servering
1. Börja med att lägga hummus mitt på tallriken. Vinkla skeden och arbeta med cirkelrörelser från mitten och ut mot kanterna. Håll ett tryck i mitten så skapar du en våg med fina ringar som bildar en kraftig ytterkant.
2. Strö över lite spiskummin. Lägg tahinisås i mitten och citronsaft runtom som vatten i en vallgrav. 3. Häll olivolja i en tunn stråle runt hummusen och lite i mitten. Avsluta med att strö över persilja.