Annons
Cape Ad

Långpannerutor

De här rutorna kräver minimalt med arbete och är som en perfekt blandning av scones och tekakor.

Jag brukar beskriva de här bröden som den perfekta blandningen av scones och tekakor. De är supersmidiga eftersom de förbereds dagen innan och gräddas på morgonen så att du får underbara nybakade fluffiga rutor till frukost.

Originalreceptet kommer från bästa Maria Blohms ”Långjäst & lättbakat”. Den verkar vara slut överallt, förutom som e-bok, men är den bok jag bakat mest ur. I hennes bok använder hon mjukt smör och knådar sedan degen i 5 minuter, men jag tog smält smör och bara rörde ihop allt. Resultatet blev i princip likadant vilket är lika med fantastiskt!

Maria Blohm

Maria har släppt flera egna bakböcker som alla är fantastiska. Hon har även släppt flera glutenfria böcker tillsammans med Jessica Frej och i höst kommer de med ”Baka gott utan gluten”.

Långjäst & lättbakat

Långjäst & Lättbakat (Tukan förlag) av Maria Blohm är en riktig räddare för alla som vill ha nybakat bröd men kanske inte vill lägga ner för mycket jobb. Smakrika, lättlagade ljusa och mörka bröd, söta bakverk och glutenfritt. Du hittar allt här och det kan inte bli enklare.

Recept: Långpannerutor

16 bitar

5 dl kall mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
25 g färsk jäst
1 dl ljus sirap
0,5 msk malda brödkryddor (anis, kummin och/eller fänkål)
2 tsk salt
0,5 dl olja utan smak, t ex rapsolja)
100 g smält smör, t ex mjölkfritt (i receptet står det ”mjukt smör”)
300 g rågsikt
600 g vetemjöl special

  1. Rör ihop mjölk, jäst, sirap, brödkryddor, salt, olja och smör i en skål. Rör tills jästen löst sig.
  2. Rör ner rågsikt och vetemjöl. Rör om tills allt är blandat. Du behöver inte knåda degen.
  3. Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut till en rektangel.
  4. Skär till 16 rutor. Plasta in och låt stå i kylen i 12-14 timmar.
  5. Ta ut plåten 30 minuter innan de ska gräddas.
  6. Grädda i 180 grader (varmluft) i ca 20 minuter. Rutorna ska få fint med färg.