Långpannebullar är inte bara smidigt, de här saffransrutorna är även så goda att de inte ens kommer att hinna fram till bordet innan folk har nallat av dem.

10 Dec 2015

20 bitar

Långpannebullar är inte bara smidigt, de här saffransrutorna är även så goda att de inte ens kommer att hinna fram till bordet innan folk har nallat av dem.

Saffransdeg
1 paket jäst, 50 g
5 dl mjölk, t ex soja-, havre-, mandel- eller annan växtbaserad mjölk
1 paket saffran, 0,5 g
150 g smör, t ex mjölkfritt
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
12 dl vetemjöl

Färskost- och apelsinfyllning
150 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
200 g färskost, t ex mjölkfri som Tofuttis eller Oatlys påMackan
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal
vatten eller mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Saffransdeg
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och saffran i en kastrull tills det blir fingervarmt. Häll ner i bunken och rör runt så att jästen löser sig. Skär smöret i tärningar och rör ner tillsammans med strösocker, salt och nästan allt vetemjöl. Knåda allt, helst i en hushållsassistent, tills du har en smidig deg. Det tar 5–10 minuter. Degen kommer att vara ganska lös. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med höga kanter. Häll ner smeten och bred ut den så gott det går. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter. Tryck små hål i snygga rader över hela kakan.

Färskost- och apelsinfyllning
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen. Klicka ner fyllningen i hålen. Pensla allt med lite vatten eller mjölk och strö över pärlsocker så att du får ett fint lager. Grädda kakan i ca 20 minuter eller tills den har fått fint med färg. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp den i små fyrkanter.