Langos är en ungersk nationalrätt och det är lätt att förstå varför. I Sverige är det dessutom en stående festivalklassiker. Och vad ska man säga, friterat bröd toppat med en god röra är svårt att slå. Vanligtvis brukar man pensla dem med vitlöksolja innan man lägger på toppingen, men det gör du som du vill.

29 dec 2019

4 portioner

12,5 g jäst (1⁄4 paket)
1,5 dl vatten, fingervarmt
3,5 dl vetemjöl special
0,5 tsk salt
1-2 liter rapsolja till friteringen

Topping
Crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche
Tångkaviar
Finhackad rödlök
Finhackad dill

1. Rör ut jästen i vattnet i en stor bunke.
2. Rör ner vetemjöl och salt. Arbeta ihop till en deg och knåda lätt. Den kommer att vara ganska lös.
3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter.
4. Dela degen i fyra bitar och rulla till bollar.
5. Tryck ut varje deg till en platta med hjälp av mjölade händer. Du kan även kavla ut dem om det känns enklare. Låt jäsa i 10 minuter.
6. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller fritös.
7. Fritera en degplatta i taget tills det är vackert gyllenbrunt på båda sidor. Det tar 4-5 minuter.
8. Låt rinna av på hushållspapper.
9. Toppa med valfri topping och njut.

Relaterade artiklar