Pumpafrön ger de här frallorna ett härligt krisp. Jäs dem i kylskåpet och baka av dem snabbt strax innan du vill äta dem.

26 sep 2019

10 frallor  Jästid: 8-10 timmar

400 g kallt vatten
10 g färsk jäst
20 g ljus sirap
1,5 tsk salt
200 g pumpakärnor
100 g grovt rågmjöl
400 g vetemjöl special

1. Väg upp vattnet i en bunke och rör ut jästen i det. Väg alla övriga ingredienser, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.
2. Knåda degen i en degblandare/assistent i 5 minuter på lägsta hastigheten. Om du knådar för hand dubblar du tiden. Var noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
3. Täck bunken med plast och låt degen vila 1 timme. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat underlag, och dela den i 10 delar som väger 100 g styck. Rulla degbitarna till runda frallor.
4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller bricka. Placera frallorna på pappret. Lägg en handduk ovanpå och täck med plastfolie eller en stor plastpåse.
5. Ställ in plåten/brickan i kylskåpet och låt stå i 8–10 timmar. Om du använder en bricka får du sedan dra över bakplåtspappret till en plåt före gräddningen.
6. Sätt ugnen på 230–250 grader, varmluft. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12 minuter.

 

Recept: Maria Blohm Foto: Katja Ragnstam

Långjäst & Lättbakat (Tukan förlag) av Maria Blohm är en riktig räddare för alla som vill ha nybakat bröd men kanske inte vill lägga ner för mycket jobb. Smakrika, lättlagade ljusa och mörka bröd, söta bakverk och glutenfritt. Du hittar allt här och det kan inte bli enklare.

Relaterade artiklar