Annons
Cape Ad

Lahmacun – färspizzor

Lahmacun kan liknas vid turkiska och armeniska pizzor och är typisk streetfood. De toppas med kryddad färs och gräddas sedan så att de får fint med färg.

Vid servering kan du antingen bara pressa över lite färsk citronsaft eller fylla med tomat, pickles, paprika, lök och andra grönsaker. Sen viker du bara ihop och hugger in. Det finns liknande ”pizzor” runt om i hela Mellanöstern.

Tips på genväg!
Om du inte har tid att göra egen deg kan du köpa färdiga libabröd. De finns på brödavdelningen och då kan du enkelt bara strö över toppingen och grädda. Klart på nolltid!

Dryckestips i samarbete med Hermansson & Co AB

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022

Fylligt och generöst rött vin som är hämtat från det soliga vinområdet Jumilla i sydöstra Spanien. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftiga rätter eller till plockmat. Självklart är det både ekologiskt och veganskt!

Finns på ett flertal Systembolag och i Systembolagets beställningssortiment för 249 kr.

Recept: Lahmacun

6 st

Deg
ca 5 dl vetemjöl special
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 msk olivolja
2 ½ dl vatten, fingervarmt

Topping
400 g formbar sojafärs
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
2 tomater, finhackade
1 dl finhackad persilja
1 grön paprika, finhackad
1 msk paprikapuré (eller tomatpuré)
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
olivolja

Servering
citronklyftor

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop vetemjöl, torrjäst och salt i en bunke.
3. Rör ner olivolja och vatten. Arbeta ihop till en deg och knåda sedan i 10 minuter. Känns den för kladdig är det bara att tillsätta mer vetemjöl.
4. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 45 minuter. Den ska dubbla i storlek.
5. Dela degen i sex bitar. Rulla till bollar och kavla sedan ut till rundlar. De ska vara ganska tunna. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
6. Blanda ihop samtliga ingredienser till toppingen i en skål. Sprid ut över degrundlarna och platta till lätt.
7. Ringla över olivolja och grädda i 8-10 minuter. De ska få fint med färg.
8. Servera med citronklyftor att pressa över.