Laga Carolas vegomat i jul

Ingen jul utan Carola i högtalarna! Här är även två helgröna recept från Carolas egen julkokbok som du bara måste testa.

I boken ”En godare jul” (Max Ström förlag) får vi fira jul med Carola! Carola, vars julskiva blivit en klassiker för många, har fyllt den här boken med personliga texter och personliga recept, både på klassiker och nya inslag. Här hittar du även en hel del vegetariskt, både varmrätter, smårätter, drycker, desserter och godis.

Här bjuder vi på två favoriter ur boken. Varsågoda!


Torkad frukt hör julens gottebord till. Det är även ett bra mellis då torkad frukt ger snabb energi samtidigt som det är nyttigt. De här läckra fruktbollarna rullas i kokos. Och godast tycker jag att de är om de är små och nätta. Av tårtpapper kan man göra små fina strutar att lägga dem i.

350 g torkad frukt, t ex dadlar, kon, aprikoser, ananas
1 krm äkta vaniljfrön
1 lime, finrivet skal och saft
1 dl kokosflingor
ev tårtpapper

Skär stor frukt i bitar. Mixa dem med vaniljfrön, limeskal och saft till en tjock smet. Forma till små bollar. Rulla dem i kokos.
Av tårtpapper formas enkelt små fina strutar. Fäst med häftapparat. Gör eventuellt ett hänge så att de kan hänga i granen.

 

Matoke med auberginegryt, 4 portioner

Det här är ett recept som jag fått från mina vänner från Uganda. Första gången jag åkte till Sydafrika var i början av 1990­talet, men innan mig så var pappa där. Han jobbade som kock på en båt och skrev på ett vykort att ”här är bananerna gröna”, 
det var nån gång på 1960-­talet. Matoke betyder just banan, och det är alltså den här rättens huvudingrediens. Sydafrika är också min dotter Zoes födelseland, så det ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Matoke
2 gröna matbananer (matoke)
1 msk färskriven ingefära
2 msk neutral olja
saften av 2 lime
ev 0,5-1 dl vatten
salt
peppar

Auberginegryta
1 aubergine
250 g körsbärstomater, gärna på kvist
1 gul lök
2 krm currypulver
2 msk neutral majs- eller rapsolja
3 dl äppelmust
2 msk koncentrerad grönsaksfond
1 burk kidneybönor, ca 400 g
salt
peppar

Till servering
hackade salta jordnötter, att strö över
färsk babyspenat
limeklyftor
bröd

Matoke
Lägg bananerna hela, med skalet kvar, i en gryta. Täck med vatten och koka i 30–45 minuter under lock. Känn med sticka att de är helt mjuka, annars koka lite till. Lägg åt sidan så länge.

Auberginegryta
Skär auberginen i grova bitar och strö över salt. Låt dra ur sig vätska i cirka 20 minuter. Halvera tomaterna. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk med curry i oljan i en gryta. Klappa auberginerna lätt med hushållspapper, lägg 
ner i grytan, och låt dem fräsa med i 2–3 minuter. Tillsätt tomater och fräs ytterligare cirka 3 minuter. Häll på äppelmust och fond. Låt koka på svag värme under lock i cirka 20 minuter.
Skala och skiva matbananerna. Mixa dem släta med resten av matokeingredienserna i en kastrull. Värm och späd med vatten till önskad konsistens.
Tillsätt sköljda kidneybönor i auberginegrytan och låt bli varmt. Smaka av väl med salt och peppar.
Servera grytan med matoken och valfria tillbehör.