Det här indiska tunnbrödet har tunna, frasiga lager, lite som croissantdeg. Det är galet gott tillsammans med en kryddig linsgryta.

1 mar 2020

Lachha parantha kommer från Punjab-regionen i norra Indian. Det är en deg som innehåller vetemjöl och fullkornsmjöl, som kavlas ut och får tunna lager med smör (jag använder ett mjölkfritt) eller olja. De blir underbart frasiga och trots att de tär några steg är det inte svårt på något sätt. Det ska bara kavlas och det tycker jag mest är kul. Här kommer en steg-för-steg-guide med bilder!

Psst… även om paratha stavas som det gör så uttalas det paraNtha. :-)

4 st

2 dl vetemjöl
1,5 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
1,5 dl varmt vatten
1 msk rapsolja
50 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt

1. Blanda ihop vetemjöl, fullkornsmjöl och salt i en skål.
2. Häll ner vatten och olja och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i 5 minuter.
3. Lägg degen i en skål och plasta in. Låt vila i 1 timme.
4. Dela degen i fyra bitar. Rulla till bollar.

5. Kavla ut en degbit till en rundel. Kavla tunt.

6. Bred på en fjärdedel av smöret och mjöla lätt.

7. Vik sedan ihop som ett dragspel.

8. Dra ut degen och rulla sedan ihop som en kanelbulle.

9. Mjöla in och lägg på en bricka så länge. Fortsätt med resterande degbitar. Låt vila under en kökshandduk i 30 minuter.

10. Kavla nu ut degen på nytt till en 5 mm tjock rundel.

11. Hetta upp en torr stekpanna och stek parathan på båda sidor. Den ska få lite färg, men mest ska den tillagas så att den inte känns klibbig längre.

11. Tillsätt lite smör eller olja och stek på båda sidor tills parathan får fint med färg.

Relaterade artiklar