Kulcha – fyllt indiskt bröd extra allt

Kulcha är ett bröd från norra Indien som antingen görs naturellt eller fylls med grönsaker. Här har vi maxat fyllningen.

Kulcha är ett väldigt populärt i Punjab-regionen och är likt naan-bröd i utseende och tillagning. Det görs också i en tandoor (speciell ugn) men när naan serveras direkt från ugnen så är kulcha ett bröd som man ofta ser stekas på eller värmas på vid servering.

Oh, vill du ha fler indiska recept, kolla in indianenough.se.

Kulcha – fyllt indiskt bröd extra allt

6 st

Psst… vi gjorde en reel där man ser hur brödet bakades och där rullade vi in smör och kryddor i degen innan den fylldes. Jag hoppade det steget här för vi tror inte det gjorde allt för stor skillnad.

5 dl vetemjöl special
1 tsk torrjäst
0,5 tsk strösocker
0,5 tsk salt
2 msk yoghurt, t ex havre- eller sojayoghurt
2 dl fingervarmt vatten

1. Blanda ihop vetemjöl, jäst, strösocker och salt i en bunke.
2. Rör ner yoghurt och vatten och arbeta ihop till en deg. Knåda i ca 5 minuter.
3. Täck över bunken och låt degen jäsa i 1 timme.
4. Dela degen i sex delar och rulla till bollar.

Fyllning

200 g kokt potatis, krossad
1 rödlök, finhackad
2-4 små gröna chili, finhackade (kan uteslutas)
0,5 dl riven blomkål
0,5 dl gröna ärtor
0,5 dl finhackad morot
0,5 dl hackad koriander
2 salladslökar, tunt skivade
1 tsk hel spiskummin, eller mald
1 tsk garam masala
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk ajwain, kan uteslutas
salt
svartpeppar

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser till fyllningen.
  2. Platta till en boll deg. Ta en näve fyllning och tryck ihop till en boll. Lägg i mitten av degen och nyp ihop degen över fyllningen. Rulla till en rund boll.
  3. Vänd bollen i mjöl och rulla ut tunt.
  4. Sätt ugnen på 250 grader, pizzaugnen på 400 grader eller hetta upp en stekpanna.
  5. Grädda kulchan tills den har fått fint med färg.