Kulcha – fermenterat indiskt

Kulcha är ett lätt fermenterat indiskt tunnbröd som är supergott till kryddiga grytor. Det kan göras naturellt, som här, eller fyllas med t ex potatis och kryddor. Ett stort plus för att det är så himla enkelt att baka!

Kulcha tillagas traditionellt i en tandoor, dvs. en gigantisk ugn i tegel där de liksom tillagas på väggen av ugnens insida, precis likt naan. Hemma kan du steka de i en torr stekpanna (jag brukar lägga på ett lock för att skapa känslan av en ugn), men jag känner att det är lätt att de inte blir riktigt genombakade. Bäst därför tycker jag är att hetta upp en plåt i ugnen och sen grädda dem i ugn på hög värme. Ännu bättre om du har en pizzasten, men det är överkurs.

Kulcha ska vila i rumstemperatur i 2 timmar, men du kan även förbereda degen dagen innan, plasta in och ställa in i kylskåpet över natten. Ta fram när du sätter på ugnen och kavla sedan ut.

Kulcha finns för övrigt i en naturell version, som jag gör här, och en fylld med t ex potatis och kryddor. Brödet ska inte bli platt som en naan utan ha ett fluffigt inkråm.
Kulcha äts traditionellt med den kryddiga kikärtsgrytan chole, recept här.

6 st

6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
2 dl vatten
0,75 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
3 msk rapsolja
ev. svarta sesamfrön

1. Blanda vetemjöl bakpulver, socker och salt i en skål.
2. Rör ner vatten, yoghurt och rapsolja. Arbeta ihop till en deg och knåda i någon minut. Den ska vara ganska mjuk och lätt klibbig, men är den för klibbig, tillsätt mer vetemjöl.
3. Lägg degen i en skål och plasta in. Låt jästa i 2 timmar.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt och eventuellt en pizzasten.
5. Dela degen i sex delar. Kavla ut till ca 5 mm tjocka rundlar. Strö eventuellt över lite svarta sesamfrön och kavla in.
6. Lägg degrundlarna på den heta plåten eller pizzastenen och grädda i 5-7 minuter tills de har fått fint med färg.
7. Vissa gillar att pensla de med lite smör, t ex mjölkfritt, men du kan äta de precis som de är.