Ja, du kommer att sucka över att det är en hel del kryddor, men det är inga konstiga kryddor! Du hittar dem i din vanliga matbutik och kommer garanterat att använda dem till mycket annat. De här bollarna är världsbäst eftersom de smakar så enormt mycket, doftar av Mellanöstern och är klara på nolltid.

2 maj 2019

4 portioner G

Vi använder oss av färska brödsmulor för att bollarna ska bli ännu lättare i konsistensen. Bara mixa ner 2-3 brödskivor i en matberedare eller riv sönder dem med händerna. Förutom de citrondoftande ärtorna med salladslök är det gott att servera kokt basmatiris till.

500 g formbar färs, från t ex Anamma, Vegme eller Naturli
1 gul lök, finhackad
1 dl brödsmulor
2 msk finhackad persilja, fryst går bra
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk spiskummin
½ tsk mald koriander
½ tsk mald svartpeppar
½ tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald kryddpeppar
salt
svartpeppar

Ärtor med salladslök
3 dl gröna ärtor, frysta
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 salladslökar, tunt skivade
2 msk citronsaft
salt
svartpeppar

1. Blanda samtliga ingredienser till bollarna i en skål. Smaka av med salt och peppar.
2. Rulla smeten till bollar och stek dem i generöst med olivolja tills de får fint med färg.

Ärtor med salladslök
1. Koka upp vatten i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll ner ärtorna. Låt stå i två minuter och häll sedan bort vattnet.
2. Blanda varma ärtor, vitlök, salladslök, citronsaft, salt och peppar i en skål. Servera till de nystekta vegobollarna.

Relaterade artiklar