ANNONS

Kryddiga vegetariska tofuspett med sval gurksallad

Jamie Oliver kan mat han och de här tofuspetten är bland det godaste vi har satt tänderna i. Perfekta ihop med en sval gurksallad. :-D

Recept: Jamie Oliver

4 portioner

Om du använder trägrillspett, blötlägg dem minst en halvtimme i vatten först, så de inte fattar eld och bränns på grillen.

Tofuspett
jordnötsolja
6 schalottenlökar, tunt skivade
1 knippe salladslök, tunt skivade
2-3 röda chilifrukter, tunt skivade
8 vitlöksklyftor, skivade
5 cm ingefära, skalad och riven
1 msk svartpepparkorn
1 msk sichuanpepparkorn
2 tsk korianderfrön
1 tsk havsflingsalt
4 msk ljus soja
3 msk brun farin
750 g fast tofu, skuren i 2 cm stora tärningar

Gurksallad
1 gurka
0,5 kruka koriander, repade och finhackade blad
2 msk risvinsvinäger
salt
svartpeppar

Hetta upp några skvättar jordnötsolja i en stor stekpanna. Lägg i schalottenlök, salladslök, chili, vitlök och ingefära och fräs på låg värme 10-15 minuter, rör om ofta, tills det är mjukt.
Gör marinaden under tiden: Stöt svart- och sichuanpepparkorn i en mortel tillsammans med korianderfrön och havssalt. Tillsätt det i pannan tillsammans med soja och socker. Reducera tills det är tjockt och glansigt och häll över i en liten långpanna.
Trä upp tofun på 4 grillspett. Lägg dem i marinaden, skeda över så att den täcker och låt stå i kylen några timmar.
Grilla tofuspetten på en kolgrill tills de är knapriga. Pensla med marinaden och vänd spetten regelbundet.

Under tiden, använd en potatisskalare och hyvla gurkan i remsor. Lägg dem i en skål tillsammans med koriander, vinäger samt en nypa salt och peppar. Vänd runt så att det blandas och servera med de knapriga tofuspetten.