Recept: Jamie Oliver
4 portioner
Om du använder trägrillspett, blötlägg dem minst en halvtimme i vatten först, så de inte fattar eld och bränns på grillen.
Tofuspett
jordnötsolja
6 schalottenlökar, tunt skivade
1 knippe salladslök, tunt skivade
2-3 röda chilifrukter, tunt skivade
8 vitlöksklyftor, skivade
5 cm ingefära, skalad och riven
1 msk svartpepparkorn
1 msk sichuanpepparkorn
2 tsk korianderfrön
1 tsk havsflingsalt
4 msk ljus soja
3 msk brun farin
750 g fast tofu, skuren i 2 cm stora tärningar
Gurksallad
1 gurka
0,5 kruka koriander, repade och finhackade blad
2 msk risvinsvinäger
salt
svartpeppar
Hetta upp några skvättar jordnötsolja i en stor stekpanna. Lägg i schalottenlök, salladslök, chili, vitlök och ingefära och fräs på låg värme 10-15 minuter, rör om ofta, tills det är mjukt.
Gör marinaden under tiden: Stöt svart- och sichuanpepparkorn i en mortel tillsammans med korianderfrön och havssalt. Tillsätt det i pannan tillsammans med soja och socker. Reducera tills det är tjockt och glansigt och häll över i en liten långpanna.
Trä upp tofun på 4 grillspett. Lägg dem i marinaden, skeda över så att den täcker och låt stå i kylen några timmar.
Grilla tofuspetten på en kolgrill tills de är knapriga. Pensla med marinaden och vänd spetten regelbundet.
Under tiden, använd en potatisskalare och hyvla gurkan i remsor. Lägg dem i en skål tillsammans med koriander, vinäger samt en nypa salt och peppar. Vänd runt så att det blandas och servera med de knapriga tofuspetten.