Kryddiga pannkakor från Djibouti (Cambaabur)

De här pannkakorna påminner om injera, men de kryddas med vitlök, lök, svarta kumminfrön, gurkmeja och fänkål och steks i olivolja. De är väldigt populära i Djibouti och serveras gärna med naturell yoghurt när man firar eid al-fitr.

Det finns så många goda pannkakor runt om i världen och många av dem är naturligt veganska, vilket är intressant. Cambaabur är ett sånt exempel. En kryddig pannkaka från Djibouti som görs med rågmjöl, vetemjöl, kryddor, jäst och vatten. Inte svårare än så. Du får en härligt välsmakande pannkaka som äts med yoghurt. De är förresten jättegoda till frukost, men även som en enkel lunch.

khadija

Khadija

Khadija Mohamud driver kontot @khadijaskitchen på instagram och även hemsidan khadijaskitchen.se. Här delas grym mat från hela världen med ett lite större fokus på Afrika. Superinspirerande och alltid galet gott, med mycket vegetariskt och veganskt. Khadija är snart aktuell med sin andra kokbok (kommer vecka 47).

khadija

Khadijas kök

I Khadijas kök (Bonnier fakta) delar Khadija Mohamud med sig av fantastisk mat från Östafrika. Här blandas sambusas och grönsaksgrytor med injera och läckra bröd. Det är en smått fantastisk bok som är både enormt vacker men också får en att vilja laga exakt allt. Mycket veganskt och vegetariskt, annars går det enkelt att vegofiera.

vego

Tidningen VEGO – tema Afrika

Vårst höstnummer 2022 har fokus på mat från olika delar av Afrika. Här finns grytor och risätter, pannkakor och sötsaker. Här finns inspirerande intervjuer med våra mathjältar och mycket mer. Ett ögonöppnande nummer med mat du garanterat kommer att förälska dig i.

Recept: Kryddiga pannkakor från Djibouti (Cambaabur)

4 portioner

1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
½ tsk salt
1 msk strösocker + 3 msk att strö över
1 tsk torrjäst
½ –1 msk svarta kumminfrön
1 tsk malen fänkål
1 tsk malen gurkmeja
7 dl vatten
olivolja att pensla med

1. Skala lök och vitlök, dela dem i mindre bitar och mixa dem sedan till en puré i en matberedare.
2. Värm vattnet till 37 grader. Lägg de båda mjölsorterna i en bunke tillsammans med salt, 1 matsked socker, torrjäst, svarta kumminfrön, fänkål och gurkmeja.
3. Häll i det fingervarma vattnet lite i taget och rör till en klumpfri smet. Tillsätt den mixade löken och blanda väl. Täck med plastfolie och låt smeten jäsa i 1 timme.
4. Hetta upp en torr stekpanna till medelvärme och lägg en slev smet i mitten. Använd baksidan av sleven och bred ut smeten med en cirkelrörelse från mitten och ut mot kanten. När pannkakorna har fått fin färg på undersidan penslar du ovansidan med lite olivolja, vänder sedan pannkakan och steker andra sidan. Stek cirka 2 minuter per sida och strö sedan över socker medan pannkakan fortfarande är varm. Upprepa proceduren tills all smet är slut.
5. Servera gärna med naturell yoghurt.