Kryddor i överflöd! Rostad blomkål är beroendeframkallande och tillsammans med kryddiga linser har du en riktigt god middag framför dig. Det kan vara gott med tzatziki eller någon variant av hummus på sida.

1 jul 2019

Det veganska köket av Mattias Kristiansson är den ultimata grundkokboken när det gäller växtbaserad mat. Här får du ta del av 656 sidor med nästan 1700 recept.

Köp boken på Paneter här
Köp boken på Adlibris här
Köp boken på Bokus här

 

———

4 portioner

Rostad blomkål
400 g blomkål
2 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
½ tsk saltsvartpeppar

Kryddiga linser
1 ½ dl torkade puylinser eller gröna linser
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd paprika, finhackad
2 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk spiskummin
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald koriander
¼ tsk mald kanel
½ tsk salt
svartpeppar

Rostad blomkål
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela blomkålen i mindre buketter och blanda med olivolja, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver, salt och peppar på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 20-25 minuter eller tills blomkålen har mjuknat och fått ordentligt med färg.

Kryddiga linser
1. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Fräs gul lök, vitlök och paprika i olivoljan tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
3. Rör ner resterande ingredienser och låt fräsa med i några minuter.
4. Rör ner linserna och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera linserna tillsammans med den rostade blomkålen.