Annons
Cape Ad

Kryddiga koreanska chilibitar

De här vegobitarna blir rasande röda i färgen och har blivit en av mina favoriter. De är sötstarka, smakrika och jättegoda ihop med kokt ris, gurksallad och kanske ett gäng marinerade salladslökar.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Gochugaru
Gochugaru är ett torkat koreanskt chilipulver. Det har en fruktig smak och medelstark hetta. Du hittar pulvret i välsorterade matbutiker och på t ex kryddlandet.se och kryddhuset.se. Psst… Gochugaru betyder ”chilipulver” på koreanska.

Gochujang
Det här är en koreansk chilipasta med fruktig, söt chilismak med lagom hetta. Ett måste i koreansk matlagning och du hittar den i den asiatiska hyllan.

Kryddiga koreanska chilibitar

4 portioner

2 vitlöksklyftor, rivna
½ dl gochujang, chilipasta
1 msk gochugaru, chilipulver
1 msk strösocker
1 msk sesamolja
500 g vegobitar, t ex Oumph, Vegme, Hälsans Kök eller Anamma
1 salladslök, tunt skivad

1. Rör ihop vitlök, gochujang, gochugaru, strösocker och sesamolja i en skål. Vänd ner vegobitarna och låt marinera i minst 30 minuter.
2. Stek vegobitarna gyllene i lite olja. De ska få fint med färg.
3. Lägg upp på ett fat och strö över salladslöken.