4 portioner
Äpple i mat? Ja tack! Riktigt goda svenska äpplen har vi tillgång till en stor del av året, från sensommaren ända till slutet av vintern och jag tycker verkligen att du ska passa på att göra den här grytan då.
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
2–3 msk olja
1 tsk malen kanel
1 msk gul, torkad curry
3 msk ingefära, riven
500 g potatis
2 äpplen
5 dl vatten
1 frp á 400 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
200 g fryst spenat
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
5 dl kokta vita bönor (ca 2 dl torkade)
salt
peppar
1. Hacka den gula löken grovt, den ska nästan mer vara som klyftor än bitar. Hacka vitlöken och chilin fint.
2. Hetta upp en panna eller gryta med olja och fräs kanel, curry, chili och riven ingefära på medelvärme i någon minut. Lägg i gul lök och vitlök och låt fräsa med tills de är mjuka.
3. Hacka potatis och äpplen i småitar. Lägg över i grytan och slå på vatten och krossade tomater. Smula i grönsaksbuljong och låt puttra under lock i ca 15–20 minuter.
4. När grytan puttrat klart: Lägg i den frysta spenaten och slå på grädden. Lägg i de vita bönorna och låt allt bli varmt igen. Smaka av med salt och peppar.
Receptet är från kokboken ”Portionen under tian: 300-kronorsveckorna” av Hanna Olvenmark. Foto: Ulrika Pousette