Krossade potatisar med chili- och saffransaioli

Den här potatisen är inte bara god på julbordet utan hela vintern. Härligt frasig och med en smakrik majonnäs på. Kan det bli bättre?

Karoline: Mitt kanske allra bästa sätt att servera potatis är som krossade. De blir bra varje gång, är enkla att göra utan särskilt många moment och så blir de så där både krispiga och mjuka. Här serverar jag även en chili- och saffransaioli till.

Recept och foto: Karoline Jönsson

den goda gröna julen

Den goda gröna julen

Den Goda Gröna Julen (Norstedts) är Karoline Jönssons tredje kokbok
och en mysig samling helt veganska julrecept. Här finns allt till julbordet, vintermiddagen, gosiga frukostar och glatt julbak.

Recept: Krossade potatisar med chili- och saffransaioli

5 portioner på en buffé

Krossade potatisar
10 potatisar med skal
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
salt
svartpeppar

Chili- och saffransaioli
2 vitlöksklyftor (rostade, se nedan)
1–1 1⁄2 dl varmpressad rapsolja
3⁄4 dl osötad sojamjölk
1 tsk dijonsenap
lite mer än 1⁄4 paket saffran
1 tsk citronsaft
1 tsk sriracha eller annan stark chilisås
salt

Krossade potatisar
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skrubba potatisarna med rotsaksborste och lägg dem på en skärbräda. Krossa potatis för potatis med hjälp av en mortelstöt. De ska helst hålla ihop i botten så krossa inte alltför mycket.
3. Lägg potatisen i en ugnsfast form, ringla över oljan och toppa med rosmarinen. Lägg också i vitlöksklyftorna till aiolin.
4. Rosta i ugnen i ca 45 minuter eller tills potatisarna fått fin yta och är krispiga. Salta och peppra.

Chili- och saffransaioli
Blanda samtliga ingredienser till aiolin i en mixerbehållare och mixa med stavmixer tills det blir en tjock majonnäsliknande sås. Smaka av med salt. Toppa eventuellt potatisar och aioli med lite färsk rosmarin.