
Za’atar
Za’atar är en kryddblandning som du måste testa om du inte redan har gjort det. Det är en blandning av bland annat örtig timjan, sötsyrlig sumac och sesamfrön. En lite svår smak att beskriva, men fullkomligt underbar. När du väl har börjat doppa bröd i olivolja smaksatt med za’atar är det omöjligt att sluta. Sevan har både en za’atar för manakish och en från Aleppo.
Recept: Krossad potatis med za’atar
4 portioner
1 kg potatis
0,75 dl olivolja
0,75 dl za’atar
salt
- Koka potatisen mjuk i ordentligt saltat vatten. Låt den svalna något.
- ”Krossa” potatisen med ett glas eller liknande. Du ska trycka till dem, men de ska inte bli helt platta, bara spricka upp.
- Blanda olivolja med za’atar och salt. Blanda sedan med potatisen på en plåt. Salta och peppra och rosta sedan i 225 grader i 40 minuter. De ska få ordentligt med färg.