Annons
Cape Ad

Krossad potatis med valnötsdressing

Läs mer


Jag letar hela tiden efter matkickar. Du vet, maten som överraskar och vänder upp och ner på allt som du tidigare vetat och trott. Jag gillar rätter som är så enkla att jag tvärsäkert kan bygga upp en idé
om hur det kommer att smaka … för att sedan bli knockad i skallen över hur fel jag hade. På ett bra sätt alltså. Det här var en sådan rätt. En krossad potatis som nästan blir karamelliserad under tillagningen, en valnötsdressing med aleppopeppar som läggs över en bädd
av crème fraîche.

Receptet kommer från Molly Baz på Bon Appétit och jag har lagat det här till alla jag håller kär. Både som tillbehör och som snacks.

Vegofavoriter

I Mattias Kristianssons kokbok Vegofavoriter (Bokförlaget Semic) samsas varmrätter, smårätter och desserter i en salig blandning. Allt enligt mottot ”det godaste jag någonsin har ätit”.

Aleppopeppar

Aleppopeppar är ett milt, lite sött och rökigt chilipulver som har blivit min drog. Det smakar bekant men ovanligt på samma gång och jag har det i marinader, såser, strör över rostade
rotfrukter m m. Det är lite knepigt att hitta i vanliga matbutiker, men går enkelt att beställa på nätet.

Krossad potatis med valnötsdressing

4 portioner

Krossad rostad potatis
1 kg potatis
¾ dl olivolja
salt
svartpeppar

Valnötsdressing
¾ dl olivolja
1 ½ dl valnötter, finhackade
1 vitlöksklyfta, finriven
3 tsk aleppopeppar eller chiliflingor

Till servering
2 dl crème fraîche, t ex mjölkfri
1 knippe dill, finhackad
citronklyftor

Krossad rostad potatis

  1. Koka potatisen mjuk i ordentligt saltat vatten. Skrubba bara skalet lätt så kommer inte saltet att tränga in för mycket. Låt den svalna något.
  2. ”Krossa” potatisen med ett glas eller liknande. Du ska trycka till dem, men de ska inte bli helt platta, bara spricka upp.
  3. Blanda med olivoljan på en plåt. Salta och peppra och rosta sedan i 225 grader i 40 minuter. De ska få ordentligt med färg.

Valnötsdressing

  1. Blanda ihop olivolja och finhackade valnötter i en kastrull. Värm på tills valnötterna har blivit vackert gyllenbruna.Ta kastrullen från plattan och blanda ner vitlök och aleppopeppar.

Servering

  1. Klicka ut crème fraîchen på en tallrik. Sprid ut potatisen över.Ringla över valnötsdressingen och strö över dill. Servera tillsammans med citronklyftor.