Annons
Cape Ad

Krossad potatis med kantareller

Jag älskar krossad potatis. Den blir både frasig och lite mosig i konsistensen och är ihop med stekt svamp det perfekta tillbehöret till biffar, antingen färdiga eller de här rosépepparbiffarna gjorda på formbar färs.

Dryckestips i samarbete med Hermansson & Co AB

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022

Fylligt och generöst rött vin som är hämtat från det soliga vinområdet Jumilla i sydöstra Spanien. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftiga rätter eller till plockmat. Självklart är det både ekologiskt och veganskt!

Finns på ett flertal Systembolag och i Systembolagets beställningssortiment för 249 kr.

Recept: Krossad potatis med kantareller

4 portioner

1 kg potatis
3⁄4 dl olivolja
salt
svartpeppar

Stekta kantareller med valnötter
1⁄2 liter kantareller
3⁄4 dl olivolja
1 dl valnötter, finhackade
1 vitlöksklyfta, finriven

Till servering
2 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche Natural
1 knippe persilja, finhackad
citronklyftor

Rosépepparbiffar
500 g formbar färs, t ex soja- eller ärtbaserad
1 gul lök, finhackad
2 tsk flytande kantarellfond
1⁄2 msk rosépeppar, mortlad
salt
svartpeppar

Krossad rostad potatis
1. Koka potatisen mjuk i ordentligt saltat vatten. Jag snackar åtminstone 1⁄2 dl salt i vattnet. Skrub- ba bara skalet lätt så kommer inte saltet tränga in för mycket. Låt den svalna något.
2. ”Krossa” potatisarna med ett glas eller liknan- de. Du vill trycka till dem, men de ska inte bli helt platta, bara spricka upp.
3. Blanda potatisarna med olivoljan på en plåt. Salta, peppra och rosta sedan på 225 grader i 40 minuter. De ska få ordentligt med färg.

Stekta kantareller med valnötter
1. Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills de har släppt sin vätska och minskat i volym.
2. Häll på olivolja och valnötter. Låt fräsa med tills allt har fått ordentligt med färg.
3. Avsluta med att vända ner vitlök och krydda med salt och peppar.
4. Servera med crème fraîche, finhackad persilja och citronklyftor.

Rosépepparbiffar
1. Tina den formbara färsen.
2. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Forma till biffar och stek gyllene i lite olja.