Kroppkakor finns i olika varianter runt om i hela världen. De svenska kan fyllas på en rad olika sätt, men rökig tempeh eller tofu är nog ändå min favorit.

18 Dec 2018

4 portioner

Potatisdeg

700 g mjölig potatis
1 dl potatismjöl
50 g rapsolja
1 tsk salt


Fyllning
400 g tempeh eller fast tofu, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 tsk liquid smoke
1 tsk mald kryddpeppar
½ tsk salt



Till servering
smält margarin, mjölkfritt
rårörda lingon eller lingonsylt

Potatisdeg

1. Skala och koka potatisen mjuk. Pressa den sedan genom en potatispress ner i en skål. Låt svalna något.
2. Rör ner potatismjöl, rapsolja och salt. Blanda ihop till en smidig deg.

Fyllning
1. Fräs tempeh eller tofu och gul lök i lite olja tills det får fint med färg och blir knaprigt.
2. Blanda ner liquid smoke, mald kryddpeppar och salt. Häll över i en skål och låt svalna något.

Fyll kroppkakorna
1. Rulla ut degen till en längd och dela i 12 bitar.
2. Rulla en bit till en boll och gör en fördjupning med fingret. Fyll med den stekta tempehn eller tofun. Nyp ihop degen så att den håller tätt. Platta till kroppkakan något. Fortsätt med resterande deg och fyllning.
3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull.
4. Koka kroppkakorna i 5-6 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Koka bara några stycken i taget.
5. Servera kroppkakorna med smält margarin och rårörda lingon eller lingonsylt.

 

Receptet är från Mattias kokbok ”Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept”.