Vegetariska kroppkakor

Kroppkakor finns i olika varianter runt om i hela världen. De svenska kan fyllas på en rad olika sätt, men rökig tempeh eller tofu är nog ändå min favorit.

Kroppkakor är en av favoriterna bland husmanskosträtter. Det är en potatisdeg som fylls med en rökig fyllning av antingen rökt tofu, vegetarisk bacon, svamp, tempeh eller annat gott. Till serveras de enkelt med smält smör/margarin och lingonsylt. Och du… det är mycket enklare än du säkert tror.

Det här är kroppkakor

Kroppkakor är fyllda potatisdumplings. Man gör en deg av potatis, antingen rå eller kokt, och vetemjöl. Sen formar man bollar som fylls med en rökig fyllning och sedan sjuds de här bollarna. Fyllningen är traditionellt stekt fläsk men som vegetariskt alternativ finns det en rad olika alternativ.

Kroppkakor är väldigt populärt i Småland, Bleking och Öland.

Istället för fläsk

Du kan ha så mycket olika saker istället för fläsk. En enkel grej är att steka på rökt tofu så att den blir knaprig och härlig. Det finns även vegetarisk ”bacon” i både kyl- och frysdisken. Du kan även steka vanlig tofu, svamp eller tempeh med liquid smoke för att få till den rökiga smaken.

Kroppkakor vs. pitepalt

Lite grovt kan man säga att kroppkakor görs på kokt potatis och pitepalt görs på rå potatis. Sen finns det såklart skillnader. På Öland kan man t ex blanda rå och kokt potatis. I södra delarna använder man vetemjöl medan man i norra delarna antingen använder sig av bara kornmjöl eller en blandning av korn och vete.

Servera till kroppkakor

Klassiska tillbehör är skirat smör och lingonsylt. Jag gillar att ta Naturli Bredbart eller Block som är ett växtbaserat margarin eftersom det blir lätt nötigt när man ”bryner det”. Rårörda lingon eller lingonsylt går jättebra. I vissa områden har man även på lite grädde eller mjölk.

Stekta hasselnötter!

Bland det bästa som finns att ha till är att hacka hasselnötter och stek i generöst med smör/margarin tills de får fint med färg. Bara skeda över kroppkakorna och njut.

Recept: Vegetariska kroppkakor

4 portioner

Potatisdeg
700 g mjölig potatis
1 dl vetemjöl eller potatismjöl (om man vill ha glutenfritt)
50 g rapsolja
1 tsk salt

Fyllning
400 g tempeh eller fast tofu, finhackad (eller vegetarisk bacon)
1 gul lök, finhackad
1 tsk liquid smoke
1 tsk mald kryddpeppar
½ tsk salt

Till servering
smält smör, t ex mjölkfritt
rårörda lingon eller lingonsyltPotatisdeg

1. Skala och koka potatisen mjuk. Pressa den sedan genom en potatispress ner i en skål. Låt svalna något.
2. Rör ner potatismjöl, rapsolja och salt. Blanda ihop till en smidig deg.

Fyllning
1. Fräs tempeh eller tofu och gul lök i lite olja tills det får fint med färg och blir knaprigt.
2. Blanda ner liquid smoke, mald kryddpeppar och salt. Häll över i en skål och låt svalna något.

Fyll kroppkakorna
1. Rulla ut degen till en längd och dela i 12 bitar.
2. Rulla en bit till en boll och gör en fördjupning med fingret. Fyll med den stekta tempehn eller tofun. Nyp ihop degen så att den håller tätt. Platta till kroppkakan något. Fortsätt med resterande deg och fyllning.
3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull.
4. Droppa ner kroppkakorna och koka i ca 10 minuter eller ca 5-6 minuter efter att de flutit upp till ytan.
5. Servera kroppkakorna med smält smör och rårörda lingon eller lingonsylt.