Vegetariska öländska kroppkakor med svarta bönor

För vissa är det ett måste på julbordet, för andra en året runt-favorit att sätta tänderna i. Vi pratar såklart kroppkakor, här signerade Siri Barje.

gogreenJust de här är gjorda på GoGreens färdigkokta öländska bönor på tetra, men du kan självklart koka egna. De har btw. även lanserat färdigkokta kidneybönor för du som vill testa. Snabbt och smidigt. :)

4 stora potatisar
290 g kokta svarta bönor, t ex 1 tetra GoGreen
1 dl valfritt mjöl
400 g svamp
1 stor gul lök
2 msk neutral olja
1 liten knippe persilja
salt

Till servering
lingon
persilja
lite extra stekt svamp

Skala potatisarna och riv en av dem på den fina sidan på rivjärnet. Koka de andra tills de är 
mjuka i saltat vatten och mosa dem sedan.
Skölj bönorna ordentligt och mosa dem fint i en bunke.
Blanda bönor, riven potatis, kokt potatis, salt och mjöl i en bunke. Blanda tills det blir en 
smidig deg.
Riv hälften av svampen i mindre bitar. Hacka löken fint. Stek svampen tills den är torr i en het 
panna. Tillsätt sedan olja och lök. Stek tills löken är mjuk, salta.
Låt svampröran kallna.
Ta kroppkakesmeten och rulla till en boll, gör en liten fick och fyll den med 
svampblandningen. Stäng bollen noggrant och upprepa tills du har gjort slut på smeten.
Koka kroppkakorna i saltat vatten i 15 minuter. Ta upp dem och stek sedan kroppkakorna i 
neutral olja tills de har fin färg på båda sidor.
Stek resterande svamp och servera med stekt svamp och lingon!