Kronärtskocksblad
 med dippsåser

Det här är ett riktigt kul sätt att servera kronärtskockor på. Toppa bladen med roliga röror och lägg upp på fat täckta med grovt salt. Vackert och inbjudande.



4 portioner

Kronärtskocksblad med topping

4 kronärtskockor
1 citron, halverad
salt

Avokadosallad
1 avokado, finhackad
1 dl finhackad mango
0,5 rödlök, finhackad
1 msk finhackad gräslök
½ citron, saften
salt

Äppelsallad med fänkål
0,5 äpple
0,5 fänkålsstånd
0,5 kruka finhackad dill
0,5 apelsin, saften
salt

Skär av fästet på kronärtskockorna så nära botten du kan. Dra bort skadade eller fula blad.
Lägg ner kronärtskockorna i en stor kastrull tillsammans med citronen. Fyll på med vatten och salta väl. Du kan behöva två kastruller om kronärtskockorna är stora.
Koka dem i 40-50 minuter. Känn efter med en kniv i botten där fästet satt. Känns det mjukt är de klara.
Ta upp och låt rinna av. Låt sedan svalna helt.
Dra av samtliga blad och lägg upp på fat.

Avokadosallad
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Lägg en liten hög på hälften av kronärtskocksbladen.

Äppelsallad med fänkål

Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Lägg en liten hög på hälften av kronärtskocksbladen.

 

Såser

Romsås
3 dl

En klassisk romsås kan man aldrig göra fel med. Tångkaviar hittar du bredvid den fiskiga varianten i kyldisken.

2 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
1 dl majonnäs, t ex äggfri
2 msk röd tångkaviar
0,5 dl finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
0,5 citron
salt
svartpeppar

Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.

Pepparrotssås
2 dl

Vi gillar hettan från pepparroten, men bäst är att ta i lite i taget och smaka av efterhand.

2 dl crème fraîche, t ex Oatly iFraiche
2 msk finriven pepparrot
0,5 citron, saften
salt
svartpeppar

Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.