Här kommer den krämigaste och godaste veganska potatisgratängen. Och ja, den blir fullkomligt formidabel med havre- eller sojagrädde. Yey!

28 feb 2020

Potatisgratäng är en sådan rätt som du enkelt kan göra växtbaserad (vegan)… bara byt ut grädden! Den kommer att bli superhärlig och supergod. Jag använder olivolja istället för smör som vissa kanske tar, men olivoljan har ju en så himla god smak. Du kan ta gul lök om du vill, men jag tycker att purjolöken är så mild och god, perfekt för en klassisk potatisgratäng.

4-6 portioner

1 purjolök, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 dl olivolja
1,5 kg potatis
5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1–2 tsk salt
vitpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Fräs purjolök och vitlök i olivoljan tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
3. Skiva potatisen tunt med hjälp av en matberedare eller mandolin. Ja, eller förhand, men fortfarande så tunt du kan.
4. Häll på grädden och koka upp. Vänd sedan ner potatisen och låt allt puttra på i ca 10 minuter. Det ska bli en krämig röra. Smaka av med salt och peppar.
5. Häll ner allt i en gratängform och gratinera i 30-40 minuter. Potatisen ska mjuknar och gratängen få fint med färg.