Annons
Cape Ad

Krämigaste hummusen – med bästa knepet

Här är ett recept på den krämmigaste hummusen med tahini och kikärter. Dessutom så enkel!

Hummus är en krämig röra gjord på kikärter och tahini (sesampasta). Den är populär i stora delar av Mellanöstern och passar perfekt som den här, tillsammans med krispiga grönsaker och pitabröd. Du kan koka koka kikärterna själv, men här kommer en snabb variant med konserverade.

Avsluta gärna med en frasig baklava.

enkel hummus

Tillbehör till hummus

Hummus kan ätas på en rad olika sätt. I Mellanöstern är det en maffig frukosträtt tillsammans med pitabröd och grönsaker. Du kan ha den i en falafelrulle, eller favoriten: Servera med en auberginegryta med tomat.

enkel hummus

Falafel + hummus

Falafelen och hummusens är ett radarpar som har en ihopflätad historia. De görs båda på kikärter och sägs ha sitt urpsrung i Palestina. Nu har alla länder sin twist på dessa mumsiga klassiker.

enkel hummus

Hummus = kikärta

Hummus görs på kikärter. Hummus betyder faktiskt kikärta så där har ni den förklaringen. Vi är också skyldiga till att ha döpt röror till allt från vit bönhummus och sötpotatishummus, men det blir alltså helt fel när man tänker på översättningen.

Recept: Enkel hummus

2 burkar kikärter à 400 g
¾ dl tahini
2 msk citronsaft, ca 1 citron
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl vatten
¼ tsk spiskummin
½ tsk salt

1. Skölj kikärterna och häll ner blender eller matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa tills du har en riktigt slät hummus. Det tar någon minut innan den blir riktigt sammetslen.
2. Är den för tjock kan du hälla ner lite mer vatten så att du får rätt konsistens.
3. Smaka av med citronsaft och salt.