Den här pastan är underbart krämig och ostig på samma gång, samtidigt som den känns lätt och fyllig på samma gång tack vare svampen. Perfekt comfortfood på nolltid.

5 jul 2019

700 g champinjoner
2 msk olivolja
1 rödlök, finhackad
6 vitlöksklyftor, tunt skivade
2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 dl riven smakrik ost, t ex växtbaserad
generöst med svartpeppar
salt
0,5 kruka persilja, finhackad
pasta för 4 personer

1. Skär champinjonerna i fjärdedelar. Fräs i olivoljan tills svampen har minskat i volym och fått fint med färg.
2. Vänd ner rödlök och vitlök och låt fräsa med i några minuter.
3. Rör ihop grädde, ost, svartpeppar och salt i en skål. Rör ner bland champinjonerna och stäng av plattan. Rör runt så att osten smälter. Vänd ner persiljan.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Använd lite av pastavattnet för att späda svampsåsen så om den känns för tjock.
5. Vänd ner pastan i svampsåsen och blanda väl. Servera på direkten.