Recept och foto: Seiran Sinjari
Vårig sparrispasta med lite örtig och nötig smak från kryddblandningen za’atar som innehåller torkade örter, sumak och rostade sesamfrön. Detta bryts av fint med fräsch syra och arom från citron och citronzest.
Följ Seiran
Instagram: @saltochtahini & @saltandtahini
Tiktok: @saltandtahini
Hemsida: www.saltandtahini.com
Za’artar
Det här är en kryddblandning som är väldigt vanlig i Mellanöstern och Nordafrika. Den innehåller ofta sesamfrön, sumak och torkade kryddor som oregano.
Krämig sparrispasta med za’atar och citron
3-4 portioner
250 g grön sparris
1 ½ msk olivolja
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 ½ dl grädde, t ex havregrädde
1 ½-2 msk za’atar kryddblandning
2 + 2 msk riven parmesanost, t ex vegansk (eller 2-3 msk näringsjäst)
½ citron, saft och rivet skal
salt svartpeppar
färsk timjan att garnera med
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och spara 1-2 dl av pastavattnet.
- Skär eller bryt bort den hårda nedre delen av sparrisen. Skär därefter bort 2-3 cm av toppen och lägg åt sidan. Skiva resten av sparrisen i 5 mm tjocka bitar.
- Hetta upp olivolja i en panna och tillsätt toppdelarna av sparrisen. Krydda med salt och peppar. Stek under omrörning tills de fått lite färg men fortfarande är gröna och lite krispiga. Lägg över på en tallrik.
- Tillsätt mer olja i pannan om det behövs. Ha i schalottenlök och fräs på medelvärme tills den är genomskinlig och ha sedan i vitlöken och resten av sparrisen. Fräs 1-2 minuter.
- Häll på grädde, za’atar, 2 msk parmesan, salt och peppar. Rör om väl. Låt puttra på medelhög värme i ett par minuter.
- Tillsätt citronsaft och resten av parmesanosten och rör om. Smaka av med mer citron, za’atar, salt och peppar. Var sparsam med saltet tills du blandat i pastavattnet då det också är salt.
- Blanda såsen med pastan, rör om väl och vänta en minut tills pastan suger upp såsen. Tillsätt mer pastavatten om det behövs för att göra den såsigare.
- Toppa med sparristopparna, rivet citronskal, timjan, parmesan, lite za’atar och nymalen svartpeppar innan servering.