Aubergine är lite av en klassiker när det gäller ”vego- sillar”, men här har jag istället rostat zucchini som får en fast, fin konsistens. Har du färsk ramslök kan du mixa eller hacka ner den i såsen, men jag använder mig av torkad ramslök som finns från bland annat Urtekram.
Recept: Krämig ramslökszucchini
1 zucchini, ca 150 g
2 msk rapsolja
2 msk ljus sojasås
1 citron, rivet skal
1 msk citronsaft
2 dl crème fraîche, t ex mjölkfri som Planti Cooking Fraiche eller Oatly iFraiche
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 msk torkad ramslök
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
svartpeppar
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skiva zucchinin på längden i 5 mm tjocka skivor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
3. Vispa ihop olja och sojasås. Pensla zucchinin på båda sidor och rosta sedan i ca 20 minuter eller tills zucchinin har mjuknat och fått färg. Ta ut och låt svalna helt, skär sedan i mindre bitar.
4. Rör ihop resterande ingredienser i en skål. Vänd ner zucchinin.