Krämig ramslökszucchini

Aubergine är en klassiker som alternativ till vegetarisk sill. Här har vi tagit zucchini som blir så mumsigt tillsammans med torkad ramslök och majonnässås.

Aubergine är lite av en klassiker när det gäller ”vego- sillar”, men här har jag istället rostat zucchini som får en fast, fin konsistens. Har du färsk ramslök kan du mixa eller hacka ner den i såsen, men jag använder mig av torkad ramslök som finns från bland annat Urtekram.

Recept: Krämig ramslökszucchini

1 zucchini, ca 150 g
2 msk rapsolja
2 msk ljus sojasås
1 citron, rivet skal
1 msk citronsaft
2 dl crème fraîche, t ex mjölkfri som Planti Cooking Fraiche eller Oatly iFraiche
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 msk torkad ramslök
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skiva zucchinin på längden i 5 mm tjocka skivor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
3. Vispa ihop olja och sojasås. Pensla zucchinin på båda sidor och rosta sedan i ca 20 minuter eller tills zucchinin har mjuknat och fått färg. Ta ut och låt svalna helt, skär sedan i mindre bitar.
4. Rör ihop resterande ingredienser i en skål. Vänd ner zucchinin.