Recept: Vegetarisk krämig pasta med palsternacka och kantareller
4 portioner
pasta för 4 personer
200 g kantareller
400 g palsternacka
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk finhackad persilja, fryst går bra
1 tsk salt
svartpeppar
olivolja
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala palsternackorna och skär i små tärningar. Sprid ut på en plåt tillsammans med vitlöksklyftorna och ringla över lite olivolja.
- Rosta allt i ugnen i 20 minuter eller tills palsternackan har mjuknat och fått färg.
- Mixa palsternackor och grädde till en slät sås i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
- Häll ner såsen i en kastrull och värm på. Späd eventuellt med vatten för att få rätt konsistens.
- Krydda såsen med finhackad persilja, salt och svartpeppar.
- Fräs kantarellerna i en torr stekpanna tills de har släppt sin vätska.
- Rör ner olja och lök och låt fräsa på tills allt har fått fint med färg. Häll över i en skål.
- Koka pastan och servera tillsammans med palsternackssås och stekta kantareller.