Krämig pasta med palsternacka och kantareller

Det är inte många ingredienser och ser inte mycket ut för världen, men den rostade palsternackan ger den här såsen ett djup du knappt kan förstå. En riktigt smarrig pastarätt… och billig!

Recept: Vegetarisk krämig pasta med palsternacka och kantareller

4 portioner

pasta för 4 personer
200 g kantareller

400 g palsternacka
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk finhackad persilja, fryst går bra
1 tsk salt
svartpeppar
olivolja

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala palsternackorna och skär i små tärningar. Sprid ut på en plåt tillsammans med vitlöksklyftorna och ringla över lite olivolja.
  3. Rosta allt i ugnen i 20 minuter eller tills palsternackan har mjuknat och fått färg.
  4. Mixa palsternackor och grädde till en slät sås i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
  5. Häll ner såsen i en kastrull och värm på. Späd eventuellt med vatten för att få rätt konsistens.
  6. Krydda såsen med finhackad persilja, salt och svartpeppar.
  7. Fräs kantarellerna i en torr stekpanna tills de har släppt sin vätska.
  8. Rör ner olja och lök och låt fräsa på tills allt har fått fint med färg. Häll över i en skål.
  9. Koka pastan och servera tillsammans med palsternackssås och stekta kantareller.