Krämig bönröra med choklad och chili

Man kan göra så galet mycket med baljväxter! Ge dem en fyllig smak av choklad och en härlig hetta från chili. Perfekt som tillbehör hela sommaren, eller som ett roligt pålägg på mackan.

Vi bara skrattar när folk inte tror att vegetarisk och vegansk smakar något. Den här röran är ett av våra största bevis. Nästa gång du dukar upp till tacobuffé, bjud på den här och se om gästerna kan gissa ingredienserna.

400 g kokta svarta bönor (ca 4 dl)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja
1 ruta mörk choklad, 70%
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk vitvinsvinäger
salt

Om bönorna varit konserverade, skölj dem i rikligt med kallt vatten.
Hacka löken fint. Riv vitlöken.
Fräs lök och vitlök mjuk i oljan. Ta av från värmen och tillsätt chokladen, låt den smälta.
Bland chiliflingorna med löken, bönorna och vinägern.
Mixa allting slätt och salta efter smak.

 

nytt_brodReceptet är från Jessica Frej och Maria Blohms bok Nytt bröd (Massolit förlag).