Körsbär är den perfekta frukten till pajer och här får de sällskap av både citron och mandel. Toppingen är lite som en sconesdeg och ger en fluffig och knaprig yta på samma gång.

23 jul 2019

Den här degen som blir till topping är väldigt kladdig och det är okej. Den delas i bitar som läggs på varandra och sedan kavlas ut, detta för att den ska puffa upp mer.

Sconestopping
0,75 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 citron, rivet skal
1 tsk flingsalt
5 dl vetemjöl
100 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde

Körsbärsfyllning
900 g körsbär, frysta går bra
1 dl strösocker
0,5 dl citronsaft
0,5 dl majsstärkelse
0,5 tsk mald kanel
1 tsk vaniljessens
0,25 tsk bittermandelessens
0,25 tsk flingsalt
3 msk smör, t ex mjölkfritt
2 msk strösocker

Till servering
vaniljglass

Sconestopping
1. Blanda strösocker, bakpulver, citronskal, flingsalt och vetemjöl i en skål.
2. Tärna smöret och vänd ner. Nyp ihop med fingrarna tills du har ärtstora bitar smör.
3. Rör ner grädden med en gaffel och ställ sedan in degen i kylskåpet under tiden som du gör fyllningen.

Körsbärsfyllning
1. Sött ugnen på 225 grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Kärna ur körsbären och blanda med strösocker, citronsaft, majsstärkelse, kanel, vaniljessens och flingsalt i en skål. Skrapa ner i en ugnsform.
4. Vänd ut degen på ett väl mjölat bakbord. Tryck ut till en platta, ca 2 cm tjock. Mjöla väl om den är för kladdig. Enklast är att jobba med en degskrapa.
5. Dela plattan i fyra bitar och lägg på varandra. Kavla ut till degen är 1-2 cm tjock. Ta ut små rundlar med ett kakmått eller snapsglas.
6. Lägg degrundlarna över körsbären.
7. Pensla toppingen med det smälta smöret och strö över strösocker.
8. Grädda pajen i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 60 minuter.
9. Ta ut och svalna något innan du serverar pajen med vaniljglass.