Annons
Cape Ad

Koreanska mungbönspannkakor (veganska)

Det här receptet på koreanska pannkakor med kimchi och grönsaker kan göras både med moong dal (mungbönor) och röda linser.

Det här är bland det godaste jag vet just nu. Det är pannkakor som görs på enbart blötlagda och sedan mixade mungbönor eller röda linser. De är billiga, hälsosamma och fulla med protein och fibrer. Du kan vända ner lite blandade hackade grönsaker men jag skulle inte hoppa över kimchin eftersom det ger all smak. Det finns vegansk kimchi i vanliga butiker och asiatiska butiker. Det går även bra med andra fermenterade grönsaker.

Mungbönor

Till de här pannkakorna använder man ”mungbönslinser” eller vad man nu ska kalla det. I indiska butiker står det ”moong dal” och finns även i östasiatiska butiker. Det är skalade och halverade mungbönor. Istället för mungbönor går det bra med röda linser.

Kimchi

Jag använde den här kimchin från Risberg som är helt vegansk och finns i vanliga matbutiker. I asiatiska butiker finns det även vegansk kimchi och hittar du inte det kan du ersätta med andra fermenterade grönsaker.

Koreanska mungbönspannkakor (veganska)

4 portioner

3 dl moong dal eller röda linser
½ dl vatten
ca 1 dl kimchi, hackad
3 salladslökar, tunt skivade
2 nävar böngroddar
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt

Dippsås
½ dl ljus sojasås
½ dl vatten
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk chiliflakes

1. Blötlägg linserna i ca 3-6 timmar (eller över natten). Häll av vattnet.
2. Mixa linser och vatten till en puré. Det tar någon minut och du kan behöva skrapa ner linserna från kanten på matberedaren. Det ska vara en tjock smet.
3. Häll ner smeten i en skål och rör ner kimchi, salladslök, böngroddar, vitlök och salt.
4. Hetta upp generöst med olja i en stekpanna. Klicka ut tjocka pannkakor och stek gyllene på båda sidor.
5. Blanda ihop ingredienserna till dippsåsen och servera till.