Annons
Cape Ad

Koreansk-mexikansk taco med tofu

På Scaniabar i Malmö har de koreansk och mexikansk fusion. Där fick jag inspiration till den här sötstarka tacon jag aldrig tröttnar på.

I Malmö ser jag alltid till att besöka Scania bar. De har den roligaste fusionen av mexikanska och koreanska tacos, och det är så underligt gott. De har
flera varianter, men jag är besatt av den med stekta tofuskinn. Tofuskinn är de bruna små ”hattarna” som de ibland sätter över riskuddarna på vegetarisk
sushi. Du hittar dem i asiatiska butiker, men annars går det lika bra med annan tofu. Till det har du gochujang som är en söt, lagom het chilipasta
som är ett måste i koreansk matlagning.

Koreansk-mexikansk taco med tofu

4 portioner

400 g friterade tofuskinn eller fast tofu
2 1⁄2 dl gochujang
1 1⁄2 dl ketchup
1⁄2 dl sojasås
3⁄4 msk agavesirap
2 msk vitvinsvinäger
5 vitlöksklyftor, pressade
salt
svartpeppar

Picklad rödlök
2 rödlökar, tunt skivade
2 lime, saften

Till servering
tortillabröd
2 salladslökar, tunt skivade
färsk koriander
limeklyftor

1. Skär tofuskinnet eller tofu i strimlor. Stek i lite olja tills det har fått fint med färg.
2. Rör under tiden ihop resterande ingredienser i en skål.
3. Rör ner ungefär hälften av såsen i stekpannan och blanda runt. Låt allt bli varmt.
4. Fyll värmda tortillabröd med tofu, resterande sås, picklad rödlök, salladslök och koriander. Pressa lime över.

Picklad rödlök
1.
Blanda rödlök och limesaft i en skål. Låt stå i minst 15 minuter. Rör runt då och då.