Gochujang är en koreansk chilisås som består bland annat av röd chili, fermenterade sojabönor och ris. Den har en härlig hetta och välbehövlig sötma.

21 okt 2019

Gochujang har används som kondiment i Korea i era hundra år och passar perfekt som marinad, men även som dippsås, glaze och självklart som smaksättare till klassikern bibimbap. Du hittar den i välsorterade matbutiker eller i asiatiska butiker.

4 portioner

400 g valfritt vegokött eller fast tofu
rapsolja att steka i

Gochujangsås
1 dl gochujang
0,5 dl ketchup
2 msk sojasås
2 msk farinsocker
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk sesamolja
2 vitlöksklyftor
2 tsk riven färsk ingefära
salt
svartpeppar

Till servering
4 hamburgerbröd
salladsblad
4 ananasringar
skivad gul lök
svarta sesamfrön
färsk koriander

1. Dela vegoköttet eller tofun i mindre bitar. Lägg ner i en skål.
2. Blanda ihop gochujang, ketchup, sojasås, farinsocker, vitvinsvinäger, sesamolja, pressade vitlöksklyftor, riven färsk ingefära, salt och svartpeppar i en skål.
3. Stek vegoköttet eller tofun i lite olja tills det får fint med färg. Häll på lite mer än hälften av gochujangsåsen. Låt puttra in i vegoköttet, sen är det klart.
4. Rosta hamburgerbröden och fyll dem sedan med vegoköttet, salladsblad, ananasringar, skivad gul lök, sesamfrön, färsk koriander och resterande gochujangsås.