Vegetarisk Koreansk BBQ-taco

Jag är besatt av den här koreanska grillsåsen. Den är het, men inte för het, smakrik så det förslår och rasande röd i färgen. Den är så god att jag ibland häller upp den på en flaska och låter folk ha till maten som en kryddigare ketchup.

Gochujang är en sydkorensk blandning med smak av chili och används bland annat i den koreanska rätten bibimbap.

4 portioner

Koreansk grillsås
1 dl gochujang
0,5 dl ketchup
0,5 dl sojasås
2 msk agavesirap
1 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
400 g vegokött, t ex sojabitar eller tofu

Till servering
4 tortillabröd
2 vårlökar
guacamole
picklad rödlök
1 msk svarta och/eller vita sesamfrön
limeklyftor

Koreansk grillsås
1. Blanda ihop gochujang, ketchup, sojasås, agavesirap, vitvinsvinäger, pressade vitlöksklyftor, salt och peppar i en skål. Vänd ner vegokött eller fast tofu i såsen och låt marinera i minst 30 minuter, helst längre.
2. Trä upp vegokött eller tofu på grillspett och grilla tills de får nt med färg.
3. Lyft över på en tallrik och ringla över resterande grillsås.

Värm tortillabröden. Strimla vårlökarna. Fyll tortillabröden med det grillade vegoköttet och toppa med strimlade vårlökar, guacamole, picklad rödlök och sesamfrön. Servera med limeklyftor.