Komjölk utan kor? Snart är den här

Det amerikanska företaget Muufri säger sig ha knäckt nöten med att göra komjölk utan kossa, med samma egenskaper och näringsinnehåll.

De säger till Vetenskapsradion i Sveriges radio att mjölken görs precis som när man brygger öl. Vanlig jäst görs om så att jästcellerna i stället för att producera alkohol gör mjölkproteiner, en av de viktigaste beståndsdelarna i mjölk.

– Vi kan redan nu tillverka alla de viktigaste mjölkproteinerna och dessutom de strukturer som återfinns i mjölk, utan att använda en ko. Det är nyckeln till att tillverka mjölk som beter sig som du förväntar dig, säger Ryan Pandya, grundare av amerikanska företaget Muufri.

De räknar med att den kofria komjölken kommer att vara helt vegetarisk/vegan och är tänkt att finnas ute på marknaden 2018 och vi är så peppade på att få smaka. Mjölken som inte är beroende av djur, kommer även att ha längre hållbarhet och mycket lägre miljöpåverkan. Hurra ropar vi!

Den stora frågan är, vem kommer att dricka den? Veganer har ju redan sin växtbaserade mjölk, t ex mandelmjölk, havremjölk och sojamjölk. Är vegetarianer och blandkostare redo att testa? Ska bli spännande att se.