Annons
Cape Ad

Klimatsmart vegetarisk WienerschnitzelWienerschnitzel är en typisk rätt du hittar på kvarterskrogen eller längs vägarna i detta långa land. Den görs vanligtvis på kalvinnanlår, men vi lät självklart kalven leva vidare och skutta runt på ängarna. Den här görs istället på tofu och grötris.

För att vi ska kunna nå målet om max 1,5 graders global uppvärmning måste en lunch eller middag i snitt ligga på 0,5 kg CO2e/portion. Glöm inte att du kan köpa färdiga vegoschnitzlar av fantastisk kvalitet i butiken som själv påstår sig ha 60 % mindre klimatavtryck än kött.

Resultat
VEGO-schnitzel: 0,30 kg CO2e per portion
KÖTT-schnitzel: 2,8 kg CO2e per portion

Nötkött är som sagt riktigt brutalt när man tänker miljö och det visar vår uträkning också. Kalvschnitzeln ligger närmare fem gånger över riktlinjerna medan vegovarianten hamnar under samma riktlinjer med god marginal. Det är ren utklassning vi pratar om, så grattis mumsiga vegoschnitzel!

2 dl grötris
6 dl vatten
400 g fast tofu
1 tsk lökpulver
1 tsk rosmarin
salt
vitpeppar

Panering

3 dl ströbröd

Till servering

pommes frites eller ugnsrostad potatis
citronskivor
kapris

1. Koka riset i vattnet i 20 minuter tills det är mjukt. Häll bort överflödigt vatten.
2. Häll ner ris och tofu i en matberedare och mixa ihop till en fin färs. Krydda med lökpulver, rosmarin, salt och peppar.
3. Dela smeten i fyra bitar. Lägg en bit mellan dubbla ark plastfolie och tryck ut till en platt schnitzel. Gör likadant med resterande smet.
4. Häll upp ströbrödet på en tallrik och vänd schnitzlarna i det. Stek i generöst med smör eller olja tills de har fått fint med färg.
5. Servera tillsammans med pommes eller ugnsrostad potatis, citronskivor och kapris.