Här gör jag en smart julmat både för klimat och plånbok och ett kul sätt att ta till vara på resterna i mellandagarna.

Annons
11 dec 2020

*I samarbete med Matsmart*

50 kr rabatt!
Med rabattkoden MATTIAS50 får en 50 kronor i rabatt vid köp för minst 350 kronor. Gäller en gång per person fram till den 31/12.

Matsmart tar säljer produkter som butiker annars hade slängt. De säljer de dessutom till väldigt rabatterade priser, mellan 20-80 %. Du gör alltså inte bara något fint för klimatet, du ser även till att mat inte slängs i onödan och din plånbok blir glad.

Jag beställde hem ett gäng produkter och lagade sedan ett recept med dem. Tanken var att först göra en ny rätt på julbordet och det resulterade i upphottad saffransfalafel med krämiga röda pestolinser. I mellandagarna kan du sedan förvandla allt till en god macka som varken kräver mycket arbete eller tid att slänga ihop.

Recepten är lite på en höft, men det är så kravlös mat är ibland. Jag utmanar er även att testa samma sak, dvs. att köpa hem produkter från Matsmart och sedan våga leka fram nya goda rätter i köket.

Saffransfalafel med pestolinser, 4 portioner

Saffransfalafel
1 förpackning Kung Markatta falafelmix
1 paket saffran
1 dl russin

  1. Tillaga falafeln enligt instruktionerna på förpackningen, men tillsätt saffran och russin till det varma vattnet.
  2. Forma till små biffar och stek i generöst med olja.

Röda pestolinser
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, finhackad
3 msk röd pesto
ca 5 dl kokosgrädde
0,5 citron, saften
2 förpackningar Bonduelle gröna linser
salt
svartpeppar

  1. Fräs gul lök, vitlök och paprika i lite olja tills allt mjuknar.
  2. Rör ner pesto, kokosgrädde och citronsaft. Smaka av med salt och peppar och låt puttra på i någon minut.
  3. Rör ner linserna och låt blir varma.

Till servering
citronklyftor
färsk koriander
hackade cashewnötter

  1. Fördela linröran på ett fat och toppa med falafel, citronklyftor, färsk koriander och cashewnötter.

 


Använd resterna: Gör mumsiga mackor!

Dagsgammal falafel blir lite torr men då brukar jag bara värma på den och smula sönder. Perfekt på mackan! Jag köpte även glutenfri ciabatta från Matsmart som jag använde som bas.

falafeln från gårdagen
linsröran från gårdagen
glutenfri ciabatta
1 vitlöksklyfta
grönkål
granatäppelkärnor
ev. rostad lök

  1. Värm på falafeln och smula sönder.
  2. Mixa linsröran till en hyfsat slät kräm.
  3. Stek ciabatta i lite olivolja och gnid sedan in med en vitlöksklyfta.
  4. Bred på linsröra på bröden och toppa med finhackad grönkål, granatäppelkärnor och rostad lök.