Klickvänliga morotsfrallor

De här frallorna är perfekta till frukost och får en vacker färg av morötter.

Recept: Lina Wallentinson Foto: Lennart Weibull

Lina kan verkligen konsten att trolla med grönsaker och bönor. Hon arbetar in dem i de mest fantastiska bröd, frallor och även bakverk i sin senaste bok Baka med grönsaker.

Enklare än så här blir det inte. Degen ska vara riktigt lös, då får du fluffiga frallor som är frasiga på ytan och sega och luftiga inuti. Blanda till degen på kvällen och klicka ut på morgonen. Eftersom degen jäser i rumstemperatur behövs bara pyttelite jäst.

Baka med grönsaker

I Baka med grönsaker (Bonnier fakta) använder Lina Wallentinson grönsaker på spännande sätt i bröd och frallor. Morötter, pumpa, spenat och mycket mer ger både färg och smak på de mest underbara sätt.

Baka eget = spara pengar

Att baka egna bröd är billigare än att köpa och blir oftast godare. Plus att du vet exakt vad du har i dina bröd. Du behöver inte lära dig baka surdeg för att göra goda bröd, det finns hur mycket som helst att välja mellan. Här är t ex en glutenfri frölimpa med bönor som går jättebra att frysa in i skivor.

Morotshummus

Skala 500 g morötter och skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnsform, ringla över 2 msk olivolja och rosta i ugnen på 225 grader tills de är helt mjuka, cirka 30 minuter. Mixa i en matberedare med 1 förpackning sköljda kokta kikärter (230 g), ½ tsk salt, ½ dl olivolja, 1 finhackad vitlöksklyfta, 1 ½ msk färskpressad citronjuice, 1 msk tahini, 1 krm chiliflakes och ½ tsk gurkmeja. Smaka eventuellt av med mer salt. Späd med vatten om hummusen är för tjock.

Recept: Klickvänliga morotsfrallor

ca 20 små frallor

en liten bit färsk jäst, stor som en ärta (ca 3 g)
3 dl kallt vatten
2 dl fullkornsdinkelmjöl eller grahamsmjöl (110 g)
3 ½ dl vetemjöl special (210 g)
1 ½ tsk salt
1 ½ dl finriven morot (60 g) blandade frön, t ex sesam-, solros-, hampa- eller vallmofrön

På kvällen

  1. Vispa ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt mjölsorterna, salt och morot. Rör ihop till en deg, det går enklast med en slickepott. Se till att allt blandas. Degen ska vara riktigt lös.
  2. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur över natten, eller i cirka 10 timmar.

På morgonen

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir het.
  2. Klicka ut degen med hjälp av två skedar till cirka 20 frallor på två bakplåtspapper. Strö över rejält med frön.
  3. Ta ut plåten, skjutsa över det ena bakplåtspappret med frallor. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter eller tills frallorna har fått fin färg. Låt svalna på galler. Upprepa med det andra bakplåtspappret.