8 feb 2015

Klassiska semlor, 12 st

Vetebullar
75 g smör, t ex mjölkfritt
2,5 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
en nypa salt
2 tsk stött eller mald kardemumma
6-7 dl vetemjöl

Fyllning
200 g mandelmassa
0,5 dl mjölk, t ex soja-, havre eller mandelmjölk
2,5 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
florsocker

Vetebullar
Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm vätskan tills den blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke. Rör ner den fingervarma vätskan så att jästen löses upp. Tillsätt strösocker, salt, stött kardemumma och nästan allt vetemjöl. Knåda degen i 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Om degen känns för lös och klibbig, tillsätt mer vetemjöl. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
Dela degen i 12 delar och forma till bollar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med en handduk och låt jäsa i 30 minuter. Grädda bullarna i 200 grader i 10 minuter. Ta ut dem och låt svalna helt.

Skär av toppen på varje bulle och gröp ur lite av underdelen.
Riv mandelmassan och mixa den med mjölken i en matberedare. Du kan även röra ihop allt med en gaffel. Spritsa eller bred mandelmassefyllningen i varje urgröpning.
Vispa grädden och söta med florsocker och vaniljsocker. Spritsa eller klicka på grädden på varje bulle. Lägg på locken och pudra med florsocker. Klart!

Relaterade artiklar