Tokiga semlor är alltid kul men vi kommer alltid tillbaka till den älskade klassikern. Här får du bästa vetedegen och ett recept på helt egengjord mandelmassa.

23 feb 2017

15 st

Vetedeg

2 tsk kardemummakärnor
50 g smör, t ex mjölkfritt (kokos- eller rapsolja går också bra)
2,5 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
25 g jäst
2 dl naturell yoghurt
, t ex sojayoghurt
0,5 dl ljus sirap
en
nypa salt
9 dl vetemjöl



Egen mandelmassa
200 g sötmandel
2 bittermandlar, rivna
2 dl strösocker
ev. 1-2 tsk vatten

Vispad grädde
2,5 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
 eller Planti Creamy Dessert
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
florsocker

Vetedeg
Mortla kardemummakärnorna och smält med smöret i en kastrull. Blanda ner mjölken och häll ner allt i en bunke.
Lös upp jästen i degspadet och rör sedan ner yoghurt, sirap och salt.
Häll nu ner lite mjöl i taget tills du får en fast deg. Knåda degen i 10 minuter. Enklast är att ta hjälp av en hushållsassistent.
Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i 1 timme.
Vänd ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Rulla till runda bollar och lägg dem med skarven ner på bakplåtspappersklädda plåtar.
Täck plåtarna med en kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Grädda vetebullarna i 225 grader i 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.



Mandelmassefyllning
Släng ner sötmandel, bittermandel och strösocker i en matberedare och mixa till ett fint pulver.
Fortsätt att mixa tills det går ihop till en hyfsat slät mandelmassa. Om blandningen känns för torr är det bara att tillsätta några teskedar vatten.

Vispad grädde

Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och vaniljsocker.

Skär av toppen på vetebullen. 
Gröp ur underdelen och fyll med mandelmassekräm
.
Spritsa grädde över och toppa med locket. Pudra över lite florsocker och tada… semlan är klar!

Relaterade artiklar