Klassisk svampsoppa

Det här är ett bra grundrecept på en mumsig svampsoppa. För den blir ju lite annorlunda från gång till gång beroende på vad du använder för svamp, och det är ju det fantastiska!

Jag försöker alltid ha med en näve shiitake och en näve torkad och blötlagd svamp som ger en extra fyllighet till soppan. Med det sagt, har du bara en sorts svamp så kommer det också att bli gott.

Lägg till linser!
För en lite matigare soppa, vänd ner 3 dl kokta belugalinser eller gröna linser i den färdiga soppan och låt bli varma.

20 g torkad svamp
500 g svamp, t ex kantareller, karl johan, ostronskivling och champinjoner
50 g shiitakesvamp
0,5 dl olivolja
1 gul lök, finhackad
1 dl vitt vin
10 dl vatten
2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojgrädde
2 svampbuljongtärningar
salt
vitpeppar

1. Använder du torkad svamp så börja med att blötlägga den i 15 minuter.
2. Skiva all svamp grovt. Fräs den i hälften av oljan tills den har släppt all sin vätska och börjat få riktigt bra med färg. Lägg svampen åt sidan och spara ca 1 dl svamp till serve- ringen.
3. Fräs den gula löken i resten av oljan tills den mjuknar och blir lätt transparent.
4. Vänd ner den stekta svampen och häll på vitt vin, vatten, grädde och buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
5. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll upp soppan i skålar och toppa med stekt svamp.