Det här är en klassisk lasagne som tar genvägen till perfektion via färdigkryddad tomatsås på burk. Busenkelt och galet gott.

29 okt 2018

800 g sojafärs
2 burkar à 500 g Dolmio pastasås, ”Extra kryddad” eller ”Extra vitlök”
bechamelsås, se nedan
torkade
pastaplattor (ca ½ paket
)
2 askar cocktailtomater

Bechamelsås
50 g smör, t ex mjölkfritt
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 msk flytande grönsaksbuljong, eller 1 grönsaksbuljongtärning
riven muskotnöt
vitpeppar
salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Stek sojafärsen i lite olja.
Tillsätt de två burkarna färdig pastasås och låt bubbla på i någon minut. Klart!

Bechamelsås
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i 1 minut.
Vispa ner lite sojamjölk i taget, samt buljongen. Låt sjuda under ständig omrörning tills det blir en tjock, krämig sås.
Krydda med riven muskotnöt, vitpeppar och salt. Klart!

Börja med att bred ut ett lager köttfärssås i botten av en stor gratängform.
Ringla över bechamelsås och toppa med torkade pastaplattor (du kommer inte att behöva hela paketet pastaplattor). Upprepa tills all fyllning är använd.
Avsluta med ett generöst lager bechamelsås över de översta pastaplattorna.
Halvera cocktailtomaterna och strö ut dem över lasagnen.
Släng in allt i ugnen och låt den gratinera i ca 40 minuter eller tills den har fått fin färg.
Servera med en fräsch sallad till och räkna med att bli älskad av allt och alla!