Ett recept för 
alla som någon gång tagit en genväg via en färdig burk sötsur grytbas med ananas och tänkt ”det här borde man väl kunna göra själv?”. För det kan man.

3 feb 2020

4 portioner

ris för 4 personer

1 liten burk konserverad ananas inklusive spad (220 g)
1 dl äppeljuicekoncentrat
1 dl vatten
0,5 dl chilisås
1 msk japansk sojasås
1 lime, saften
1,5 msk majsstärkelse
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
rapsolja att woka i
200 g frysta wokgrönsaker
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta

1. Ta upp ananasringarna och skär dem i bitar.
2. Häll spadet i en bunke och vispa ihop med äppeljuicekoncentrat, vatten,
chilisås, sojasås, limejuice och majsstärkelse.
3. Hacka lök och vitlök fint. Bryn i olja i en wokpanna. När löken är genomskinlig, höj temperaturen och häll i wokgrönsakerna. Det ska vara riktigt hett, så att grön- sakerna wokas, inte kokar. Låt dem få lite färg och bli mjuka. Häll vätskan ur bunken över woken och låt koka upp.
4. Låt koka i 2 minuter, så att såsen tjocknar något. Tillsätt avrunna kikärter och ananasbitar. Smaka eventuellt av med mer sojasås.

 

Mera vego
Mega vego (Ordfront förlag) är en grymt bra vegobok av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Allt är superinspirerande för de som redan äter vegetariskt och veganskt eller som vill äta mer vego. Barnvänligt, varierat, inspirerande och med en hög tips och tricks.